images/projecten/woningbouw/boerderijZuidlaren/01 website_bg-in-situ.jpg
images/projecten/woningbouw/boerderijZuidlaren/02 website_concept-Los-Hoes-corr1.jpg
images/projecten/woningbouw/boerderijZuidlaren/03 website_plgrond-bestaand.jpg
images/projecten/woningbouw/boerderijZuidlaren/04 website_plgrond-nieuw.jpg
images/projecten/woningbouw/boerderijZuidlaren/05 website_gevels-en-dsn.jpg

Boerderij Zuidlaren

Plaats: Zuidlaren
Opdrachtgever: particulier
Status: in uitvoering
In samenwerking met: Lia Kroon / bouwjaar '63
https://www.bouwjaar63.nl/

De bestaande boerderij met bedrijfshal is in de loop van de jaren diverse keren intern aangepast en verbouwd, al naar gelang de functionele behoefte. De nieuwe huidige bewoners troffen een additieve, hokkerige ruimteontwikkeling aan met ook nog eens geen relatie met de tuin en de omgeving.

CONCEPT

Op basis van het principe van een “Los Hoes”, een functionele indeling van een primitieve Twentse boerderij, is een schijnbare wanorde van functies geordend ondergebracht in één grote ruimte. Dit levert een doorgaande, geintegreerde ruimteontwikkeling op. Afgesloten gangruimtes zijn door wandperforaties half-open geworden zodat er zicht ontstaat op de aanliggende ruimtes en doorkijkjes naar de tuin ontstaan. Een studieruimte is door een volledig glazen gevel verbonden met de besloten zijtuin. De hoofdslaapkamer op de verdieping is met een vide verbonden met de leeshoek beneden, waardoor het concept van een “Los Hoes” ook in de derde dimensie wordt ervaren. Een overkapte pergola tussen het voorhuis en de bedrijfshal van het hoveniersbedrijf verbind als een “straatje” beide zijden van het perceel maar doet tevens dienst als carport.

De bouw wordt in eigen beheer uitgevoerd, met hulp van architect of interieur-architect indien gewenst.