images/projecten/woningbouw/slochteren/01 website_perspectief-int-bg.jpg
images/projecten/woningbouw/slochteren/02 website_situatie.jpg
images/projecten/woningbouw/slochteren/03 website_perspectief-ext-1wit4.jpg
images/projecten/woningbouw/slochteren/04 website_perspectief-ext-2wit5.jpg
images/projecten/woningbouw/slochteren/05 website_perspectief-int-verdieping3.jpg
images/projecten/woningbouw/slochteren/06 website_doorsnede.jpg
images/projecten/woningbouw/slochteren/07 website_plattegronden3.jpg
images/projecten/woningbouw/slochteren/08 website_bestaande-toestand-wit3.jpg

Woning Slochteren

Plaats: Slochteren
Opdrachtgever: particulier
Status: ontwerp

Deze vrijstaande woning staat op een smal kavel met achterliggende schuur en tuinbouwgrond. Van het bestaande voorhuis werd alleen de begane grond gebruikt. Voor de nieuwe bewoners is een plan opgesteld voor verbouwing en inrichting van het voorhuis.

 

CONCEPT

Het plan voorzag in een totaal andere indeling van de begane grond, een vergroting van het bruikbare vloeroppervlak op de verdieping en een kleine uitbouw aan de zijgevel voor een entreeportiek. Van de kap is de constructie gewijzigd in een zadeldak met dakkapel, tevens is om stahoogte te winnen de helling steiler gemaakt. Op de begane grond is meer ruimte gecreeerd door alle binnenmuren te slopen zodat een ruimte met open indeling ontstaat. Aan de ene kopgevel is de keuken gesitueerd en aan de andere kopgevel de woonruimte met openhaardwand. Ruimtelijk zijn ze gescheiden door een trap naar de verdieping. De entrée van de woning, gesitueerd aan een zijgevel van het achterhuis, is vergroot en duidelijker gemaakt door een aangebouwd entrée-portiek. Door deze ingrepen is de indeling van het huis in een keer logischer en bruikbaarder geworden.

 

Naast de functionele wijzigingen voorziet het plan ook in een goede aansluiting en balans tussen woning en buitenruimte. Zo sluit de hoofdslaapkamer op de verdieping van het voorhuis, via een grote dakkapel, aan op het platte dak van het achterhuis. Op dit platte dak is een vegetatiebedekking met dakterras gedacht. Het entreeportiek op de begane grond is tenslotte verbonden met de straat door een vlonder met pergola. Door dit portiek heeft de gang tevens niet meer de dubbele functie van verbindingsruimte en entrée, waardoor ook het achterhuis en voorhuis vloeiender en aangenamer met elkaar zijn verbonden.