images/projecten/woningbouw/NKJ62/01 website_nominatie-1.jpg
images/projecten/woningbouw/NKJ62/02 website_nominatie-2-bewerkt.jpg
images/projecten/woningbouw/NKJ62/03 website_nominatie-3-bewerkt-crop.jpg
images/projecten/woningbouw/NKJ62/04 website_nkj-presentatie-plattegronden.jpg
images/projecten/woningbouw/NKJ62/05 website_nkj-presentatie-doorsneden.jpg
images/projecten/woningbouw/NKJ62/06 website_nkj-presentatie-gevels.jpg
images/projecten/woningbouw/NKJ62/07 website_fotomontageNKJ-62-bestaand_2.jpg
images/projecten/woningbouw/NKJ62/08 website_maquette-ext-1.jpg
images/projecten/woningbouw/NKJ62/09 website_maquette-int-18.jpg

Jongereneenheden NKJ62

Plaats: Groningen
Opdrachtgever: particulier
Status: gerealiseerd
Extra informatie: 1e prijs publieksjury gemeente Groningen Dag van de Architectuur 2007

Boven op een voormalige garagewerkplaats aan de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat zijn drie verdiepingen gerealiseerd met 6 zelfstandige appartementen voor jongeren. De begane grond is gerenoveerd tot bedrijfsruimte voor winkel of galerie.

 

CONSTRUCTIE

Het casco van de werkplaats was uitgevoerd in beton. Constructief was dit voldoende voor een uitbreiding met drie bouwlagen in houtskelet. Dat was tevens de maximale uitbreidingsruimte die het bestemmingsplan bood.

 

HET ONTWERP

Uitgangspunt bij dit ontwerp was dat de nieuwbouw een programmatische verrijking voor het pand en de directe omgeving zou zijn. Dit zou tevens een verbeterde bestemming op de begane grond mogelijk maken.

De tweedeling in het gevelbeeld is functioneel, het maakt duidelijk dat aan de begane grond een andere functie is toebedeeld dan aan de bovenbouw. Met de vorm van de kap is een duidelijke bovenste woonlaag gecreeerd. In het dak zijn, gericht op het noorden, grote ramen aangebracht zodat de bovenste twee appartementen ook zeer geschikt zijn als werkatelier.

 

INDELING

Per laag zijn twee zelfstandige woonstudio's gerealiseerd, varierend in grootte van de kleinste 20 m2 tot de grootste 25 m2. De verdiepingen zijn netto 2,80m hoog zodat het totale vloeroppervlak kan worden vergroot als het bed hoog wordt geplaatst. Bij de bovenste twee studio's is in de kap een vliering gemaakt voor een slaapruimte.

 

De bedrijfsruimte op de begane grond is door een abri iets terug gelegd van de straat zodat er een ruimte ontstaat voor uitstalling van goederen. 's Avonds kan deze voorruimte worden afgesloten.